Verksamhetsuppföljning 

För bättre insikt och kontroll

Åtta av tio lastbilsstopp kan undvikas med optimerade serviceintervall.

Volvo lastvagnar har genomfört en stor studie där man har samlat in verkliga användardata från 3 500 Volvolastbilar under en 5-års period.

Genom att kunna läsa av lastbilens användande och statusen för fordonets komponenter kan man planera och optimera underhållet av bilen bättre. Slutsatsen är att det går att minska antalet oplanerade stopp med 80 procent om lastbilen servas i tid och utifrån behov.

En viktig förutsättning för att minska antalet planerade stopp är att kunna förutse underhållsbehovet och anpassa servicetillfällena efter den enskilda lastbilen. Något som möjliggörs genom att dagens lastbilar kan vara uppkopplade mot verkstaden. En servicetekniker kan på distans övervaka exakt hur lastbilen används och planera in underhåll eller skjuta det på framtiden om olika komponenter har slitits mindre än beräknat.

Här kan du läsa mer om studien.

Här kan du se en film på Youtube om studien (svensk text).


Prenumerera på Ecoimproves nyhetsbrev via e-post och få information om uppföljning och effektivisering inom transport och entreprenad. Nyhetsbrevet är kostnadsfritt. Klicka här för att prenumerera på nyhetsbrevet.